Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019

Καφεΐνη

coffee

Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές της ξανθίνης που βρίσκεται σε διάφορα φυτά, όπως οι σπόροι του καφέ και του κακάο και τα φύλλα τσαγιού. Η καφεΐνη φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε 30-45 λεπτά από την κατάποση. Διανέμεται στη συνέχεια σε όλο το νερό του σώματος και αργότερα μεταβολίζεται και εκκρίνεται μέσω των ούρων. Ο μέσος χρόνος ημιζωής της καφεΐνης στο σώμα είναι 4 ώρες.
Εμποδίζει την αδενοσίνη να δράσει, μια ορμόνη, που παράγεται στον εγκέφαλο και είναι ένα «σήμα κούρασης». Η καφεΐνη την εμποδίζει να δράσει και έτσι μας κρατά ξύπνιους περισσότερη ώρα. Παράλληλα αυξάνει μια άλλη ουσία στον εγκέφαλο, την ντοπαμίνη, η οποία μας κάνει να νιώθουμε καλά και είναι αυτή που προκαλεί εθισμό.
Όλες οι απόψεις συμφωνούν ότι, απολαμβάνοντας 1-2 ποτήρια καφέ την ημέρα επωφελούμαστε από τα οφέλη του καφέ ενώ αντίθετα όταν υπερβαίνουμε τα 3 ποτήρια (300 mg) , έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί να συνοδεύουν την κατανάλωσή του.

Πόσα mg καφεΐνης έχουν κατά προσέγγιση οι διάφορες ποικιλίες καφε ?

Διπλός espresso (30ml) 45-100 mg
Φίλτρου (240 ml) 74mg
Στιγμιαίος(240 ml) 66 mg
Ντεκαφεϊνέ(240 ml) 1-5 mg
Τσάι (1 κούπα) 40 mg
Cola (330ml) 38-46 mg
Κακαο 4 mg
1 κομμάτι μαύρης σοκολάτας (45g) 31 mg

Σε ποιους δεν συνιστάται ο καφές;

  • Στα παιδιά η καφεΐνη είναι καλό να αποφεύγεται διότι έχει ανορεξιογόνο δράση, προκαλεί αύξηση νευρικότητας, άγχους, αϋπνίας και δεν έχει κάποια θρεπτική ιδιότητα για το παιδί.
  • Λόγω του αργού ρυθμού μεταβολισμού της καφεΐνης στην εγκυμοσύνη, ενδείκνυται ο μετριασμός της πρόσληψης καφεΐνης, από οποιαδήποτε πηγή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα στη δράση της καφεΐνης, ειδικά όσον αφορά στον ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου. Μπορεί λοιπόν να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης.
  • Σε άτομα με στεφανιαία νόσο και με έλκος στο στομάχι. Διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης και αδρεναλίνης, τα οποία προκαλούν αύξηση στην πίεση αίματος και τον καρδιακό ρυθμό. Έχει επίσης διουρητικές επιδράσεις, καθώς προκαλεί βρογχική χαλάρωση, αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό.
  • Προσοχή στην αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα
 5 επισκέπτες on line