Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Οι φυτικές στερόλες μειώνουν τη χοληστερόλη?

sterols

Έχουν πλέον επίσημα αναγνωριστεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κάποια προϊόντα, που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, ως επικουρικά μέσα για τη μείωση του κίνδυνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τη χοληστερόλη και έτσι εμποδίζουν την απορρόφησή της από το έντερο. Είναι πιθανό να καταστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης δρώντας ανταγωνιστικά ως προς τους μεταφορείς της χοληστερόλης. Έτσι λοιπόν απορροφάται λιγότερη χοληστερόλη και συνεπώς απεκκρίνεται μαζί με όλες σχεδόν τις φυτικές στερόλες. Το ήπαρ αντισταθμίζει αυτή τη μειωμένη πρόσληψη χοληστερόλης με αυξημένη σύνθεσή της. Τελικά μειώνεται η απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, γι’αυτό και μειώνονται τα επίπεδα της ολικής και της LDL- χοληστερόλης, η οποία αποτελεί ενα μείζοντα παράγοντα κινδύνου για αθηρωματική νόσο. Η συσχέτιση της LDL- χοληστερόλης και κινδύνου στεφανιαίας νόσου είναι θετική και ισχυρη, τόσο στον αντρικό όσο και στον γυναικείο πληθυσμό, και ισχύει για πάσχοντα άτομα από στεφανιαία νόσο αλλά και για υγιή με ήπιες έως μέτριες αυξήσεις της χοληστερόλης στο αίμα. Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο είναι εκδηλώνεται πρώιμα, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, βέβαια στις γυναίκες είναι χαμηλότερος.

Οι φυτικές στερόλες δεν έχουν όμως καμία επίδραση, θετική ή αρνητική στα τριγλυκερίδια και στην «καλή» HDL- χοληστερόλη. Η HDL- χοληστερόλη ασκεί προστατευτική δράση στο αρτηριακό τοίχωμα μεταφέροντας τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες στο ήπαρ και παράλληλα αναστέλλει την οξείδωση της LDL.

Οι φυτικές στερόλες είναι φυσικά συστατικά των βρώσιμων φυτικών ελαίων και των μαργαρινών που προέρχονται από τα φυτικά έλαια των δημητριακών, των ξηρών καρπών και των λαχανικών. Τα προϊόντα μειωμένων λιπαρών που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, φαίνεται να παρουσιάζουν παρόμοια επίπεδα μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης τόσο σε άτομα που λαμβάνουν υποχοληστερολαιμικά φάρμακα όσο και σε εκείνα που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι τα προϊόντα αυτά να εντάσονται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα χαμηλών λιπαρών και κατά συνέπεια να χρησιμοποιούνται ως ένα επικουρικό μέσο για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας. ΟΙ κυριώτερες φυτικές στερόλες είναι η σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η στιγμαστερόλη.

 4 επισκέπτες on line