Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Η γλυκιά αλήθεια για τη σοκολάτα

chocolate

Η σοκολάτα είναι μια από τις πιο αγαπημένες γεύσεις σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από τη σοκολάτα, λόγω του ότι όποιο τρόφιμο γευστικά είναι ελκυστικό, πρέπει απαραίτητα και είναι και κακό. Ακολουθούν κάποιες απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις όσο αφορά τη σοκολάτα.

Έχει η σοκολάτα μεγάλη περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία ανεβάζουν τη χοληστερόλη αίματος;

Κάποτε πιστεύαμε ότι όλα τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Πρόσφατε μελέτες υποστηρίζουν ότι το στεατικό οξύ, ένα από τα βασικά κορεσμένα λιπαρά που βρέθηκε στη σοκολάτα, δρα διαφορετικά από άλλα κορεσμένα. Συγκεκριμένα φάνηκε πως έχει ουδέτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος.

Ερευνητές στο Harvard διαπίστωσαν πειραματικά ότι τρώγοντας σοκολάτα τρεις φορές τον μήνα ζει κανείς έναν χρόνο περισσότερο από αυτούς που δεν τρώνε. Ειδικά η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας («υγείας») βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων της HDL, της «καλής» χοληστερόλης, που συμβάλλει στο να μη φράξουν οι αρτηρίες.

Γιατί η σοκολάτα λιώνει στο στόμα;

Διότι η τήξη της είναι στους 36-37oC, την ανθρώπινη σωματική θερμοκρασία.

Η σοκολάτα έχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης;

Για να κατανοήσουμε την περιεκτικότητά της σε καφεΐνη αρκεί να συγκρίνουμε 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας, που περιέχει 31mg καφεΐνης και 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου, που περιέχει 74 mg καφεΐνης!

Προκαλεί η σοκολάτα φθορά στα δόντια;

Τα γλυκά είναι μια κατηγορία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην φθορά των δοντιών. Συγκριτικά με τη ζάχαρη, η σοκολάτα είναι πολύ πιο ακίνδυνη όσο αφορά την πρόκληση τερηδόνας για δυο λόγους:

 1. λιώνει στο στόμα και έτσι δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια
 2. περιέχει θεοβρωμίνη.

Η θεοβρωμίνη περιέχεται κυρίως στη σοκολάτα υγείας και αναστέλλει τη δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια.

Είναι κάποιοι άνθρωποι αλλεργικοί στη σοκολάτα;

Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που πραγματικά υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες. Λιγότερο από 2% του πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργίες και ιδίως όσο αφορά τη σοκολάτα, είναι αρκετά σπάνιο. Εάν κάποιος εμφανίσει αλλεργία στην κατανάλωση κάποιου σοκολατούχου γλυκού, το πιο πιθανό είναι να έχει προκληθεί από το γάλα ή τους ξηρούς καρπούς ή τα αυγά που πιθανόν περιέχει.

Τι είναι το υπόλευκο χρώμα που πολλές φορές εμφανίζει η σοκολάτα;

Αυτό το χρώμα εμφανίζεται όταν ένα λεπτό στρώμα κρυστάλλων λίπους δημιουργείται πάνω στην επιφάνεια της σοκολάτας. Χάνει έτσι το αρχικό της χρώμα και είναι δυνατή η εμφάνιση ενός μαλακού άσπρου στρώματος που προκαλεί δυσάρεστη όψη.
Η αποθήκευση της σοκολάτας σε σταθερή θερμοκρασία θα εμποδίσει την εμφάνιση του υπόλευκου χρώματος.
Όταν λοιπόν η σοκολάτα αρχίζει να αποκτά λευκά σημάδια, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται, γιατί έχει υποστεί αλλοίωση.

Συστατικά της σοκολάτας:

 • Υδατάνθρακες: θρεπτικές ουσίες που τον προμηθεύουν τον οργανισμό με θερμότητα, κίνηση κι ενέργεια.
 • Πρωτεϊνες: απαραίτητες στο μεταβολισμό των κυττάρων
 • Λιπαρά: Περιέχει μέχρι 50% κορεσμένα λίπη
 • Ασβέστιο,μαγνήσιο, φωσφόρο: βασικά συστατικά για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών
 • Βιταμίνη Ε: είναι αντιοξειδωτική λιποδιαλυτή πρωτεΐνη σημαντική για τη διατήρηση της ελαστικότητας των κυτταρικών τοιχωμάτων
 • Σίδηρο: υπεύθυνος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος, για τη σύνθεση του DNA και για τον μεταβολισμό των κατεχολαμινών.
 • Χαλκος: Συμβάλλει στο μεταβολισμό του σίδηρου, βοηθά στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και βοηθά στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος
 • Καφεϊνη: διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα
 • Φλαβονοειδή: αντιοξειδωτικές ουσίες
 • Θεοβρωμίνη: προκαλεί ελαφρά διεγερτική δράση, όπως και η καφεΐνη, σε μικρότερο βαθμό.
 • Τριπτοφάνη: μεταβολίζεται στη βιταμίνη B3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή με αντικαταθλιπτική δράση.
 • Ανανδαμίδη: λιπίδιο που υπάρχει ενδογενώς και στον εγκέφαλο
 • Ενεργοποιεί τις ενδορφίνες: φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.
 9 επισκέπτες on line