Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οδηγίες για διατροφική πρόληψη στεφανιαίας νόσου

coronary-disease

  • Κατανάλωση 6 μικρών γευμάτων ημερησίως αντί 1 ή 2 μεγάλων.
  • Απώλεια βάρους αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος.
  • Μόνο χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά.
  • Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, όσπρια, ρίζες λαχανικών, προϊόντα κριθαριού, βρώμης, λιναριού).
  • Να βασίζονται τα περισσότερα γεύματα σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα γαλακτοκομικά, ψάρια.
  • Κατανάλωση 1 φορά/ εβδ κόκκινο κρέας, 1-2 φορές/ εβδ λευκό κρέας, 1-2 φορές/ εβδ ψάρι, 1 φορά/ εβδ αυγό, 2 φορές/εβδ όσπρια.
  • Αποφυγή τηγανητών τροφίμων, crackers, γλυκών και αρτοποιημάτων με προσθήκη βουτύρου κατά την παρασκευή τους. Να αποφεύγονται τα στερεά λίπη (μαγειρικά λίπη).
  • Να προτιμούνται μαργαρίνες πλούσιες σε φυτικές στερόλες (π.χ. Becel) και έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (π.χ. ελαιόλαδο). Χρήση ελαιολάδου κατά τις συστάσεις.
  • Περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης και φρουκτόζης, ειδικά αν τα τριγλυκερίδια ορού είναι αυξημένα. Να προτιμούνται γλυκά του κουταλιού, παστέλι.
  • Περιορισμός επιτραπέζιου αλατιού και τροφίμων που αποτελούν πηγές Na (αλλαντικά, παστά τρόφιμα, τουρσί, ψωμί, έτοιμες σάλτσες, dressings κ.α.). Αντικατάσταση αλατιού με λεμόνι, ξύδι και μπαχαρικά.
  • Μερική αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης από σόγια (= έχει υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες).
    30 λεπτά μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας ώστε να αυξηθεί η HDL-C. Αλλιώς, βάδισμα για τουλάχιστον 2-5 Km/μέρα.
  • Αποφυγή καπνίσματος.
  • Περιορισμός κατανάλωσης καφεΐνης (1 καφέ/μέρα)
 60 επισκέπτες on line