Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Το σησάμι σύμμαχος κατά της χοληστερίνης

sesame

Το σησάμι είναι μια μοναδική θρεπτική τροφή. Τόσο το σησάμι όσο και τα προϊόντα του, το ταχίνι και ο χαλβάς, αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Το σησάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και σελήνιο, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γι'αυτό και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και συντελούν στη πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη. Όταν συνδυασθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Το σησάμι και τα προϊόντα του έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η ικανότητα αυτή οφείλεται στην παράλληλη δράση των ακόρεστων λιπαρών οξέων, τη δράση της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και τη δράση της σεσαμίνης. H σεσαμίνη εμποδίζει, τόσο την απορρόφηση της χοληστερόλης από τις τροφές, όσο και τη σύνθεση της από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 15%–20% της σύστασης του τροφίμου. Από αυτούς το μεγαλύτερο μέρος είναι φυτικές ίνες. Στο σουσάμι περιέχονται και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού. Το ταχίνι είναι μία ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από την άλεση του αποφλοιωμένου και φρυγανισμένου σησαμιού και αποτελεί το βασικό συστατικό του χαλβά. Το σησάμι, το ταχίνι και ο χαλβάς σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως δρουν προστατευτικά στον οργανισμό.

 56 επισκέπτες on line