Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ντομάτα

tomato

Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κεντρική και Νότια Αμερική (Περού). Από εκεί ήρθε στην Ευρώπη το 16ο αιώνα και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα "χρυσό µήλο", για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από νερό και βιολογικές ουσίες. Έχει ελάχιστες θερμίδες για τον λόγο αυτό είναι κατάλληλη για την απώλεια βάρους. Η ντομάτα είναι πλούσια σε:

  • Λυκοπένη, που είναι αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση.

  • Bιταμίνη C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

  • Φολικό οξύ απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού.

  • Βιταμίνη Ε που είναι ωφέλιμη για τη γονιμότητα.

  • Βιταμίνη Α η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων.

  • Σελήνιο που έχει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο.

  • Βιταμίνες από την ομάδα του συμπλέγματος Β για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

  • Χρώμιο το οποίο βοηθά τους διαβητικούς στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

  • Κάλιο σημαντικό για την εύρυθμη καρδιακή λειτουργία.

  • Φλαβονοειδείς ουσίες, βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη φλούδα της ντομάτας και έχουν ευεργετικές δράσεις στους πνεύμονες.

  • Φυτικές ίνες οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, διατηρούν τις τιμές γλυκόζης αίματος σε επιθυμητά επίπεδα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΛΥΚΟΠΕΝΗΣ

  1. Αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα όταν η ντομάτα καταναλώνεται με λίπος, το οποίο ενισχύει την απορρόφηση της λυκοπένης. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμό­νων, του προστάτη και του στομάχου, του μαστού, του τραχήλου, του εντέρου και του ορθού, του οισο­φάγου, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέα­τος.

  2. Αντιοξειδωτική της δράση

  3. Μειώνει την οξειδωμένη LDL-χοληστερόλη

  4. Μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

  5. Θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

    • Η ποσότητα και διαθεσιμότητα της λυκοπένης είναι μεγαλύτερη όταν η ντομάτα είναι ψημένη(σάλτσες ντομάτας, κέτσαπ).

Θρεπτικά Συστατικά Διατροφική αξία στα 100 gr
Νερό 94 gr
Θερμίδες 25 kcal
Πρωτεΐνη 1 gr
Υδατάνθρακες 5 gr
Φυτικές ίνες 1,1 gr
Ασβέστιο 9 mg
Φώσφορος 28 mg
Σίδηρος 0,6 mg
Κάλιο 255 mg
Νάτριο 10 mg
Ψευδάργυρος 0,11 mg
Σελήνιο 0,4 μg
Βιταμίνη Α 139 RE
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) 0,07 mg
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) 0,06 mg
Νιασίνη 0,7 mg
Βιταμίνη C 22 mg
Φολικό οξύ 19 μg
Βιταμίνη Ε 0,42 mg
Λυκοπένη 3,100 μg
 54 επισκέπτες on line